herontwikkeling monument dordrecht

Ontwerp voor de herontwikkeling van voormalig warenhuis C&A aan de Bagijnhof tot kleinschalig appartementencomplex voor 20 appartementen. Het concept bestaat uit het maken van een binnenplaats gecombineerd met het optoppen van de bestaande bouwvolumes.

Aanleidingen voor de vormgeving van het plan zijn gevonden in de context van de omliggende stedelijke structuur en monumentale waarden van het complex. De kern van het plan is het maken van een binnenplaats in het hart van het bestaand gebouw op de positie van de oorspronkelijke centrale trap, vides en lichtkoepels. De binnenplaats vormt ook het hart van de herontwikkeling als centraal punt in organisatie van het complex, overgang van woning naar openbare ruimte en gemeenschappelijke private buitenruimte als nieuw hofje in de stad.

Om de binnenplaats op het niveau van de 1e verdieping te creëren is het dak opengewerkt. De geleding van de getrapte gevel volgt de traveemaat van de originele draagstructuur van het gebouw. draagstructuur van het oorspronkelijke gebouw. Door de horizontaal getrapte gevel ontstaat tevens een tapsvormige plattegrond. Hierdoor wordt de bezoeker direct vanaf de hoofdentree de binnenplaats opgeleid. Tevens wordt door het perspectief de ruimtelijkheid verstrekt. Door het verloop in de gevel ontstaat een schegvormige galerij, naast verkeersruimte te gebruiken als privé buitenruimte.

Op het bestaande gebouw aan de voorzijde en op het lager gelegen achterzijde van het bestaand gebouw zijn de ‘optoppen’ ontwerpen. Deze volumes flankeren de nieuwe binnenplaats op de 1e verdieping. Het dakontwerp aan de Lengegangzijde weerspiegelt het daklandschap van de omgeving waarin smalle schuine daken de boventoon voeren. Door de woningen te voorzien van verschillende breedtes, maar een gelijke dakhelling, ontstaat er een dynamisch gevelbeeld vanuit het hofje en de straat Lenghengang.

Aan de Lengegangzijde zijn de gevels als gefragmenteerde metselwerk vlakken ontworpen om aansluiting te zoeken bij de historische morfologie van de stad. In contrast hiermee, ter versterking van het ‘groen’ karakter van de binnenplaats zijn de nieuwe gevel aan de binnenplaats opgetrokken in hout.

De voorgevel uit 1929 is zakelijk-expressionistisch. Door de voorgevels en dakterrassen van de nieuwe optop terugliggend te ontwerpen is deze toevoeging nauwelijks waarneembaar en blijft de zeggingskracht van de oorspronkelijke gevel onaangetast. Vanaf de winkelstraat blijft het historische stadsgezicht behouden. De verdeling in de gevel is terug te zien in de geleding van de woninggevels op de derde verdieping.

Tijdens het bouwhistorisch onderzoek is op archieftekeningen een vierde volume op de toren aan de Bagijnhof teruggevonden. Als vernieuwde orientatiepunt in het straatbeeld en daklandschap komt het ontbrekende volume in het ontwerp weer terug als een ‘lantaarn’. Een nieuw landmark in de stad, als gemeenschappelijke ruimte bereikbaar voor de bewoners, met uitzicht over Dordrecht.

opdrachtgever: bouwfonds investment management | locatie: dordrecht | fase: voorontwerp