herontwikkeling zuiddijk 49-51 zaandam

Ontwerp voor de herontwikkeling en inbreiding van Zuiddijk 49-51 te Zaandam. Het vertrekpunt van de vormgeving is een meer eigentijdse maar herkenbaar  ‘Zaanse’ invulling. Waarbij het een aanvulling kan worden op het bestaande palet aan Zaanse gevels. We hebben kenmerkende elementen ingezet en vertaald waardoor het ontwerp de Zaanse architectuur echo’t maar een duidelijke differentiatie is ten opzicht van de inmiddels klassieke groene replica’s.

verhoudingen

De historie van de 3-4-5 driehoek in de Zaanse houtbouw hebben we verwerkt op stedenbouwkundige en architectonisch niveau. De ontworpen gevelopeningen zijn opgebouwd uit 3-4-5 driehoeken, het daklandschap bestaat uit een schakeling van volumen met kap met een 3-4-5 doorsnede. Doordat de kapvorm een constante is ontstaat , bij wisselende kavelsbreedtes, een variërende daklijn. De individuele hoofdvolumen en kappen worden hierdoor benadrukt.

detail en kleur

De Zaanse architectuur werd voornamelijk gekenmerkt door de rijk bewerkte houten gevelspanten -en lijsten. De ornamentiek van deze gevels weerspiegelen de ambacht en beschikbare materialen uit die tijd.

De ornamentiek van die gevels laten we terugkomen in balustraden in de gevel. Van ambachtelijk hout beitel -en snijwerk maken we de vertaling naar uitgekiende computergestuurd staal laserwerk met lokale verwijzingen.

 

plastiek

Inverdan is een oud Zaans woord met de volgende betekenis: Afwijkend geplaatst van de bebouwing: meer naar achteren. In de Zaanstreek wordt dit woord soms nog gebruikt. Tegenhanger en vrijwel nooit meer gebruikt: Oitwerdan met de betekenis: Afwijkend geplaatst van de bebouwing: meer naar voren.

De kavel is schegvormig en heeft diagonale kop beëindigingen. De vorm van het perceel en nieuwe verkaveling ( positionering van de beuken ) vormt de aanleiding voor de nieuwe gevels. De ontworpen horizontaal en verticaal getrapte gevels zijn de inverdan – oitwerdan plastiek van deze locatie.