expositie 9 x Haarlems - architectuurcentrum Haarlem (2018)

Wat drijft een negental Haarlemse architecten die een collegiale en vriendschappelijk band hebben, te doen wat ze doen? Hoe geven zij individueel en als bureau invulling aan hun vak en dagelijkse ontwerppraktijk? En wat is daarbij de betekenis van hun informele samenwerking? Voor het project 9x HAARLEMS presenteerden negen architecten zich in het Haarlems Architectuurcentrum ABC (www.architectuurhaarlem.nl).

Samen met Arjan, Elsie, Hans, Remko, Peter, Ward, Werner en Wouter delen wij in de eerste plaats met elkaar dat we zijn opgeleid als architect én woonachtig zijn in Haarlem. Daarbij treffen we elkaar regelmatig in wisselende samenstellingen. We ontmoeten elkaar als zelfstandig werkende professionals om kennis te delen, samen te werken, projecten te bespreken én – niet onbelangrijk – voor de gezelligheid. Voor het project ‘9x HAARLEMS’ verwoorden en toonden wij wat ons afzonderlijk beweegt, hoe wij denken over het architectenvak maar ook aan welke projecten wij werken en hebben gerealiseerd.

Met als titel ’21 x haarlem in detail’ nam ik de bezoeker mee door haarlem, belevend wat mij interesseert en opmerkelijk vindt aan de  gebouwen om ons heen. Kijkend naar de eigentijdse gevels, reliëfen en details waar ik als architect lopend door haarlem voor stilsta, van dichtbij wil zien, aanraken en begrijpen.

 

Boven aan de pagina een selectie van de getoonde ‘architectuurdetails’ tijdens de tentoonstelling, links de tentoonstellingsinrichting die gezamenlijk is vormgegeven en opgebouwd.

De negen architecten (v.l.n.r):

– Wouter Kabbes:  studio kabbes
– Hans van Eeden :  her architecten
– Arjan Luiten:  BETACITY
– Remko van Heummen:  her architecten
– Rick Thani:  jochemsenthani AR
– Peter Rutten:  pr architectenburo
– Elsie de Bruyn:  e.d.b.a. – elsie de bruyn architectuur
– Ward Margry:  DRAW Architecten
– Werner Kamp:  architectenbureau werner kamp